Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

RESPEKTERA LASTPLATSER!

18 september 2013

I morse passerade jag en lastplats på väg till jobbet från gymmet.  På den gulmarkerade delen av gatan får man inte stå från klockan 07.00 på morgonen. Och det är en tydligt utmärkt lastplats, med skylt och nymålad gul färg. Det stod ändå två privatbilar där.

Därmed hindrade de en lastbil som väntade på att få komma in och fälla ut stödben och sedan göra sitt jobb. Lastbilschauffören hade i stället fått köra upp på en refug för att inte stå i vägen för bussar och bilar.

Den ene bilägaren kom kutande fem över sju och bad chauffören av lastbilen om ursäkt. Inget mer med det.

Men bil nummer två stod kvar. Det var en svart Audi A5. Och klockan tickade på. Till slut kom två P-vakter glidande och uppmärksammade situationen. Det dröjde inte länge förrän det satt en liten gul lapp under ena vindrutetorkaren. Boten löd på 1 000 kronor.

Men det hjälpte ju inte den här chauffören och hans medhjälpare vars arbetsdag fick en käpp i hjulet av denna Audiägare. Jag frågade varför inte P-vakterna lät bogsera bort bilen. Den stod ju uppenbarligen fel och hindrade dessutom två personers yrkesutövning.

Men det är ganska besvärligt att få en bil flyttad fick jag veta. På privat tomtmark måste bilen ha lappats fem gånger och ett brev skickats till ägaren efter sju dagar. Därefter kan Trafikkontoret besluta om flyttning av fordonet. Oftast måste polis kontaktas. Nu skedde inte det. Däremot lyckades Parkeringsbolaget få tag i ägaren, ringde honom och bad denne att flytta bilen.

Han kom också löpande klockan 07.50, smet in på förarsidan av Audin, startade och drog iväg.

Detta retade förstås samlingen av personer som nu stod på trottoaren.

– Han kunde ju åtminstone ha kommit fram och bett om ursäkt och inte bara smitit iväg, menade lastbilschauffören.

Och jag håller med. Det var fegt! Den enda påföljden är att han får punga ut med 1 000 kronor. Mycket pengar för de flesta, kanske inte för denna ägare, men sannolikt kännbart för de som drabbades.

Sensmoral: Respektera P-förbud vare sig det handlar om platser för rörelsehindrade, Taxi, förhyrda p-platser, lastplatser eller andra!