Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Rallyskogens mobbingoffer

13 februari 2011

Rallypublikens hatobjekt är fotograferna. Delar av rallypubliken har svårt att ta att vi faktiskt är ute på fältet för att jobba. Som ackrediterad fotograf får man en fotoväst och tillåts därmed – på egen risk – att stå på ställen som möjliggör att fotovinklarna blir rätt, ibland framför publikavspärrningarna.

Jag vet inte om det är där skon klämmer, att fotograferna skymmer åskådarna eller om det är någon slags avundssjuka att de själva inte får tillträde till de häftigaste, men också de farligaste positionerna längs en rallyväg. Snöbollskastning mot fotograferna, för att få dem att huka sig ned, förekommer titt som tätt.

Genom åren har jag vid flera tillfällen under Svenska Rallyt upplevt att delar av rallypubliken ofta hånar fotograferna. Om en säkerhetsvakt avvisar någon fotograf som står tokigt till – det finns sådana i vår yrkeskår också – stiger jublet från rallypubliken, lika mycket som när fotograferna blir indränkta i snöslask eller blir insnöade från sladdande rallybilar.

Under helgen var vi på Vargåsen, Svenska Rallyts särklassiga publiksträcka, tillsammans med tiotusentals åskådare. ViB-fotografen Simon Hamelius arrangemang med att placera ut en kamera mitt på vägen strax efter krönet på Colin Crest väckte stor uppmärksamhet, apropå att finna en annorlunda fotovinkel.

Från den uppriggade datorcentralen vid vägens snödriva fjärrutlöste Simon exponeringarna när bilarna hoppade över kameran. Kolla in den flygande Skodan med Patrik Sandell bakom ratten så förstår ni hur den bilden har blivit till.

Delar av rallypubliken, jag skriver delar av publiken, hade inget hellre önskat än att någon rallybil skulle köra över eller landa mitt på kameran. Det märktes på besvikelsen hos åskådarna när Simon halade in kameran, för att rädda den för fler fotoexperiment framöver. Att toppförarna tar i och flyger över krönen är så gott som säkert, men man vet aldrig hur de som kommer därefter attackerar krönet.

Apropå rallypubliken, och nu skriver jag också delar av den, hade för övrigt ingen aning om vad som försiggick på Vargåsen. Röda Korsets sjukvårdspersonal fick springa gatlopp med sina bårar för att ta hand om dyngraka så kallade rallyentusiaster som stupat i snödrivorna.

Jag har svårt att förstå varför man ger sig ut i rallyskogen för att kröka – för att sedan missa hela showen.