Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Rallycrossen tar över

24 april 2014

Jag var i Frankrike i höstas och följde EM-deltävlingen i rallycross på Lohéacbanan och fick en föraning om vad som komma skall. Med nyvunnen VM-status – första deltävlingen körs i Portugal 4 maj – kommer rallycrossen att vinna mark som aldrig förr.

Förutsättningarna finns där, en arenasport med enkla och klara regler som bjuder på både fart och plåtkontakt (eller ska vi säga kolfiberkontakt) lockar redan storpublik nere på kontinenten. Och med ökad mediabevakning, sponsorers – och nu även nya förarprofiler – kan den gamla nordiska paradgrenen inom kort bli den internationella bilsportens nya ”mjölkkossa”. 

Jag pratade med Timmy Hansen, EM-trea senast, som växlade över från formelbilsracing till rallycross. Han beskrev omställningen på ett träffande sätt. ”I formelbilen hade jag i tävlingssituationer ett område på tio centimeter som var mitt. I rallycross förvandlas det området till minus tio centimeter.”

Glädjande med nya VM är också att Sverige finns representerat på alla möjliga plan, både med team, bil och förare. Timmy Hansen, nu i Peugeots fabriksteam, och norrlänningen Anton Marklund, uppbackad av VW Motorsport i Tyskland, lär ha de största chanserna eftersom de kör hela VM-serien.  Ramona Karlsson, som ska köra minst sju deltävlingar i Per Eklunds team i en Saab 9-3 kommer naturligtvis också att väcka uppmärksamhet. Nyligen blev det också klart med Mattias Ekströms team, där rallytalangen Pontus Tidemand fått rollen som försteförare. Ett annat team med stor potential är också Andreas Erikssons Oldsbergs Motor Sport Evolution, där bland annat norska EM-fyran Andreas Bakkerud kommer att köra Ford Fiesta.

De allra hetaste namnen på förhand är trots allt regerande mästaren, ryssen Timur Timerzyanov, förre rallyvärldsmästaren Petter Solberg och förre Formel 1-världsmästaren Jacques Villeneuve.

Nu kör vi!