Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Rallycrossen tar över

5 december 2013

Rallycrossen har på bara några få år förvandlats från gubbsport till popsport. Lansering i USA via X-games, koncentrerade arenatävlingar, rekrytering av yngre förare från skilda nationer – inte längre bara från Sverige och Norge – och från och med 2014 VM-status bidrar till att fabrikanter, generalagenter, återförsäljare och sponsorers är beredda att satsa.

Jag var i höstas på EM-rallycross i Frankrike och blev helt tagen av publiktrycket, 40 000 kom för att se fredagens träning. Här spelade det naturligtvis en stor roll att en viss Sébastien Loeb gjorde ett tillfälligt gästspel. Framöver är det inte uteslutet att vi får se honom – liksom fler före detta rallystjärnor – i rallycrossens VM-serie. Petter Solberg har redan tagit steget och Mikko Hirvonen sägs också vara på gång till nästa säsong.

Efter några år med vikande publiksiffror för STCC – som hade utbrytarserien TTA att konkurrera med 2012 – bjuds nu också rallycrossen in i gemensamheten. Nästa år ska STCC och en ny SM-serie i rallycross köras parallellt på samma arena vid fyra tillfällen, två gånger på Knutstorp, en gång i Göteborg och som avslutning stor final på en tillfälligt ombyggd Solvalla travbana.

Volkswagen går i bräschen för att bygga upp SM-statusen genom att komma med två nya VW Polo R WRC i rallycrossutförande, goda för cirka 600 hästkrafter, åt Johan Kristoffersson och 17-årige (!) norrmannen Ole Christian Veiby.

Bekvämt att överblicka, lättförståeliga regler och bra action – jag tror på rallycrossens framtid.