Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Råkade backa på en annan bil

15 november 2013

Ibland klantar man till det i trafiken. Det hände mig häromdagen, då jag råkade backa på en annan bil när jag skulle parkera. Som tur är var farten mycket låg så några skador uppstod inte, varken på min egen bil eller på den som jag körde på.

Lustigt nog berodde den lilla malören på att jag numera är (alltför?) van att lita på moderna påfund, typ backningskameror och parkeringssensorer. Men det ska man uppenbarligen inte alltid göra, speciellt inte i dåligt väder. Det är jag numera själv ett levande bevis för.

Så här gick det till: På morgonen när jag åkte hemifrån i långteststallets Honda CR-V hade det frusit på ordentligt, det var flera minusgrader. Det fick till följd att det bildades en isbeläggning på p-sensorena, som då tjöt okontrollerat. För att slippa oljudet slog jag helt enkelt av systemet och körde iväg.

Till saken hör också att det hade spritts en hel del halkbekämpande salt på vägen, som var lite ”geggig”. Eftersom linsen till Hondans backningskamera, som sitter strax ovanför bakre nummerskylten, är helt oskyddad grodde den snabbt igen. Resultatet var att det blev mer eller mindre svart i kameran.

När jag så småningom kom fram dit jag skulle var jag tvungen att backa in i en p-ficka. Den var inte alls trång eller på annat sätt besvärlig att komma in på, utan jag backade lugnt och stilla in i luckan och noterade samtidigt den igenslammade backningskameran.

Plötsligt sa det donk i bakvagnen. Hjälp, jag hade backat på bilen bakom. Hur fasen kunde det gå till?

Trolig förklaring: Jag hade helt enkelt av gammal vana suttit och väntat på pipet från p-sensorerna. Men det kom ju aldrig, eftersom jag tidigare slagit av systemet. Fast det hade jag förstås glömt för länge sedan.

Sensmoral: Modern teknik är bra på många sätt, men glöm aldrig att det är alltid du själv som kör! Det tänker i alla fall inte jag göra…