Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Radar utan sikt

7 februari 2013

I morse snöade det och eftersom det var plusgrader så blev det slaskigt och moddigt på vägen.  Så det gick enormt långsamt på småvägarna, tyvärr som vanligt med alldeles för korta avstånd till bilen framför.

Själv valde jag att köra på farthållaren och välja max avstånd till bilen framför.

När jag kom ut på motorvägen märkte jag plötsligt att Mazdan närmade sig den framförvarande bilen extremt mycket. Så jag bromsade. Engagerade sedan åter farthållaren. Samma sak hände, var tvungen att bromsa igen. Sekunden efteråt glimmade en gul varningstext upp i instrumentpanelen. ”Radar blockerad”.

Sedan gick det inte att använda farthållaren (MMRC). Samtidigt sattes förstås  SBS ur funktion (som ska bromsa automatiskt om man anses köra farligt nära bilen framför)  samt DRSS ( som är själva avståndsidentifieringssystemet).
Nåja, jag tycker inte att det särskilt märkligt att en radar eller laser får problem i sådant här väder. Man kan å andra sidan tycka att det är då de gör bäst nytta? Men farthållaren måste förstås också se och bör inte användas i värsta vinterväglaget.  Och som förare har man själv alltid ansvaret. Men det kan vara bra att känna till systemens svagheter.