Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Partiklar är politiska!

12 april 2013

Nu är våra kära Stockholmspolitiker igång och oroar sig för vår hälsa igen. Det är för många partiklar i luften. Trots den tuffa vintern med snö och is är det dubbdäckens fel.

Det gäller att skynda sig att peka ut boven eftersom dubbdäcken måste av bilen 15 april – om det inte råder vinterväglag. Ett utvidgat förbud mot dubbdäck har diskuterats.  Men avgifter är naturligtvis bättre. Då får man ju in mer pengar också.

Vad vi däremot får svälja ner, eller snarare andas in, är partiklarna i tunnelbanan. Där har man för många år sedan konstaterat mycket höga nivåer av partiklar.  På vissa platser och tider är nivåerna till och med betydligt högre än på de utpekade farliga gatorna.

Fotograf Lennart Nilsson, ni vet han som visat barn i mammas mage, och ett forskargrupp från Karolinska skrev i DN för åtta år sedan att tunnelbanepartiklarna är mycket mer potenta att skada cellernas DNA än annan förorenad luft.

På senare år har det blivit ganska tyst om partiklarna i tunnelbanan. Den allmänna uppfattningen tycks vara att mer forskning behövs. Tunnelbanepartiklarna är av annan sammansättning och innehåller mer metall och bromsdamm.

Det kanske är dags att klargöra vilket som är värst – partiklarna som tiotusentals stockholmare utsätts för i tunnelbanan eller tillskottet av partiklar på gatorna från dubbdäck - och hur man ska komma tillrätta med problemen?

Vi kanske kan förbjuda stålhjul på tunnelbanevagnarna? Eller förbjuda bromsband? Eller lägga avgifter på stålhjul och bromsband?