Bild
Nästa artikel

Overkliga dagar i Danmark

Biltestarbloggen

Roligt är det nästan jämt i det här jobbet, men sista veckan i september kommer att bli något i hästväg! Det insåg jag när listan med kandidater till Årets Bil 2012 damp ned i min dator. Den innehöll 35 nya bilmodeller, bland andra Porsche 911, Opel Ampera, Range Rover Evoque, Volkswagen Up, Mini Coupé, Mazda CX-5, Mercedes SLK, Citroën D5... för att nämna några läckerbitar som jag har att se fram emot.

Sista veckan i september är jag med i Tannistesten i Danmark. Den körs varje år och dit kommer de flesta av de bilar som är med och slåss om titeln Årets Bil.  Det är smått overkliga dagar, otroligt jobbiga men väldigt roliga!  Vi håller till vid ett badhotell på Jylland, vars parkeringsplatser är proppade med nya bilar – det kan vara över 90 varianter. Jag kan välja och vraka och köra så länge jag bara orkar.

Förhoppningsvis ska testveckan sluta med att jag har bestämt mig för vilka sju bilar jag vill ska gå vidare till final. När jag studerar årets kandidater inser jag, att det blir knepigt. Men jag har en favorit (tror jag). Vilken det är säger jag inte, men den drivs inte av en vanlig motor...

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
2011-07-12 09:37

Avundsjuk...!

#2
2011-07-12 11:04

Låter som en spännande vecka.

Glöm dock inte bort era socialdemokratiska rötter mitt bland alla dessa lyxmärken.
Bilar gjorda för vanligt hederligt folk bör premieras.

Märken som Porsche, Mercedes och Land Rover bör inte ha bland "årets bil"-tävlingen att göra.
Då dessa märken är rena "lyx"-bilar, som enbart kan köpas av ett fåtal direktörer och bankirer.
Dessa yrkeskategorier med tvivelaktig moral är dock tyvärr en växande skara, varför VIB ej bör främja eko-brott genom att lovorda "lyx"-märkena i onödan.

Med detta sagt tvivlar jag ej på att ni gör en korrekt bedömning av årets uppsättning bilar.
Att stå på den vanlige hederlige bilistens sida är trots allt er paradgren.

#3
1 Tysken
2011-07-12 11:32

Det är tur att det inte finns så många gamla övervintrade betongsossar kvar Gösta_L är en av få.

Flertalet med en modern världsbild ser fram med spänning på resultatet av det som kommer fram under septemberveckan i Danmark.

#5
2011-07-12 19:15

Ta ett LO-lån Gösta .. så kan du också köpa bil!
.
Faktum är att, jag tror inte det inte nödvändigtvis måste bli dyrt i längden att köpa dyrt i början. En fundering som slog mej när jag tvättade min Porsche 944 här om dagen, den har nog kostat som en miljonbil idag vad det led ... men den är ju nästan 30 år gammal, aldrig "rört", går som en klocka och inte mycket mera rostig än en 5 år gammal Mercedes. Och den går, utan problem att köra på 0.8l/milen ...
Men "tävlingen" årets bil säjer mej inte mycket, historien visar på en hel del misslyckade "årets bil" :o)

#7
2011-07-12 20:08

Men erfarenheterna kan vara olika Leifer.
Det går inte att prata Skoda och Porsche i samma term, skillnaden är ganska stor.
Men jag hade en Mercedes -81;a som fick samma "vård" som min nuvarande Porsche -85;a, dvs tvätt och vax varje vår och oljebyte varje höst ... övrigt när det behövs. Mercan formligen försvann inom 4 år, från första fläcken på ena skärmen tills alla skärmar, trösklar, golv, taklucka, baklucka ja till och hål i motorhuven och fullständigt iturostat taklucka gick det mindre än 4 år, jag kunde dag för dag se min ögonsten försvinna i en rasande fart ... och den var inte ens 15 år gammal. Så visst finns det skillnad i byggkvalité ..
Min Porsche har jag ägt i 10 år ...

#9
1 Tysken
2011-07-12 22:41

Man kan inte jämföra en Porsche med en Skoda.
Det är bara att titta på lacken så ser man skillnaden sekunda och top of the line.
En ny Porsche håller för att köra i slask och salt, merparten av Porsche rullar på vintern.(det säljs mest av Cayenne)
Det är nog mest 911 och Boxter som ställs in.
Jag kör min 911 när lusten faller på även vintertid och det har den inte mått dåligt av, 6 år och i nyskick

#10
2011-07-12 23:06

Leifer, Min Porsche är från 85, den är nästan 30 år gammal. Mercan jag hade upplevde inte sin 15 årsdag.
Min bil är avställd 1december - 31 mars ... inte alltid saltfritt alltså ... senaste vintrar i kallgarage men dessförinnan under presenning.
Nej, inte skulle en Skoda klara ett 30 årigt liv ens i öken, det tror jag inte på. Hur gammal är den äldsta Skoda du har mött? 10 år .... och hur ser den ut då? :o)

#13
2011-07-13 18:24

Rost är en sak Leifer ... men att jämställa Skoda och Porsche i kvalité är inte riktigt seriöst.

#16
2011-07-14 22:16

Jag har inte tillgång till en Porsche av dagens produktion. Nu är jag dock övertygad om att materialval och hopsättnings-kvalité står långt över vilken medelbil vi än väljer ...
Nu tror jag förstås inte att min 944 -85 är speciellt känslig för saltade vägar ... men jag har aldrig köpt vinterdäck till den.
Min bil ska naturligtvis jämföras med andra bilar från samma tid ... och min Mercedes från -81, ungefär samma prisklass, var borta innan den fyllde 15 år (fast den körde av egen maskin till skroten :o))
.
Nu är vi aningen off topic ... Porsche 928 har varit årets bil men det har ju även att antal Fiater ... :o)
Årets bil är en besynnerlig tillställning .. !

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.