Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Orättvisa p-avgifter för studenter

1 april 2014

Det kom ett samtal från en ledsen västgöte. Han är för närvarande arbetslös och går en utbildning i Trollhättan, i lokaler som ägs av fastighetsbolaget Kungsleden. Där går många som försöker hitta en ny start i arbetslivet och för eleverna finns en stor parkering. Men den kostar. 25 kronor per dag. För en Stockholmare verkar det väldigt billigt men för en arbetslös kan 125 kronor per vecka vara en kostnad som känns. Den som deltar i en 16 veckors utbildning får punga ut med 2000 kronor.

Om man inte är lärare, vill säga. För de får parkera gratis.

– Det är jäkligt orättvist att de som har jobb och hög inkomst ska slippa betala medan vi som måste vända på slantarna inte kommer undan, säger den arbetslöse västgöten.

Det är argument som inte biter på fastighetsägaren. Försöker någon elev använda parkeringen utan att betala hamnar en böteslapp på 300 kronor snabbt under vindrutetorkaren.

Kungsleden skulle gott kunna visa lite god vilja mot de som går arbetsutbildningen i Trollhättan. P-avgifterna gör nog varken till eller från för fastighetsägarens vinst – som i fjol uppgick till 862 miljoner.