Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Once In A Liftetime

5 september 2013

Obama har varit här här och stockholmarna fick för en dag uppleva Obama-effekten. Och då tänker jag på unikt halverade utsläppsvärden längs de mest trafikerade gatorna, också det ett slags ”Once In A Liftetime”.  Stockholmarna tog polisens varningar om trafikkaos på allvar.

Jag brukar oftast gå till jobbet, en välbehövlig promenad på en halvtimme, och jag kan intyga att det aldrig tidigare varit så lugnt på St Eriksgatan i rusningstid som igår. När jag gick samma sträcka för några timmar sedan var allt nästan som vanligt igen, frånsett att polisen fortfarande bevakade St Eriksbron, men nu utan spikmatta.

Klart var i alla fall att stockholmarna igår till stor del lämnade bilarna hemma, åkte tunnelbana eller jobbade hemifrån, eller om folk helt enkelt tog ledigt.

Drygt 2 000 poliser och säkerhetsexperter lär ha varit utkommenderade och säkerhetsnotan, sett till Obamas besök i Oslo häromåret, kan landa på över 160 miljoner kronor, enligt Dagens Industri. Om vi också räknar med produktionsbortfall på grund av förhindrade kommunikationer lär slutnotan bli ännu högre.

En fråga som man osökt ställer sig; varför kan inte statsbesök och politikermöten ske i anslutning till Arlanda, kanske på flott konferenshotell i Upplands Väsby? Tänk vad mycket vi skulle vinna på det.

Det vi förlorar är förstås anseendet. Hela världens blickar har varit riktade mot Stockholm en sådan här gång, och då tas tillfället i akt att marknadsföra huvudstaden från den bästa sidan. Och då funkar det uppenbarligen inte med bilder från Upplands Väsby.