Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Olagligt utan partikelfilter

21 november 2013

När saker och ting blir för kostsamma att få åtgärdade öppnar det upp för provisoriska lösningar och ibland rena olagligheter. Jag har skrivit om det förr och jag tar upp det igen. Partikelfiltren på moderna dieselbilar kostar skjortan att få utbytta, 15 000-25 000 kronor är summor som nämns beroende på bilmodell och fabrikat.

Tro sjutton att det då finns mindre nogräknade bilägare som söker efter andra och billigare lösningar – som att exempelvis lura Bilprovningen och andra bilbesiktningar. Via en annons på Blocket går exempelvis motoroptimeringsföretaget Proscott Performance ut med ett erbjudande om att avaktivera dieselpartikelfiltret, till en kostnad av 2 000 kronor. Vid kontakt med firman blir jag upplyst om att bilbesiktningarna inte kan upptäcka ingreppet. I annonsen står det; ”Att ta bort partikelfiltret ger dig även mer effekt och är inget som upptäcks vid besiktning.”

Jag tar kontakt med Morgan Isacsson, teknikkonsult hos Bilprovningen, som genast poängterar att det är olagligt att som bilägare åka omkring med ett avaktiverat partikelfilter, men att ingreppet troligtvis inte ger utslag vid den lagstadgade omborddiagnoskontrollen (OBD). Transportstyrelsen har, efter Vi Bilägares påpekande, tagit del av de här uppgifterna.