Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Öka när det regnar – avståndet alltså!

31 augusti 2012

Tittar ut genom fönstret på jobbet. Det regnar – igen. Och inte måttligt heller.

Kom att tänka på bilkörning, i regn. För 22 år sedan. Marianne Sterner och jag var på väg ner mot bilutställningen i Genève i varsin testbil. Det regnade så in i bänken. Vi körde nog inte mer än 60-70. Då kom plötsligt en karavan med Alfabilar med den där speciella karossen, som jag tror hette Zagato, eller SZ. Dom dundrade förbi oss i en fullständigt obegriplig fart.  Bara inbyggd radar kunde göra den körningen säker! Bromssträckan var säkert minst dubbelt så lång som sikten.

Det här med att köra i regnväder har sina sidor. När första regnet faller efter en längre torr period, kan det bli glashalt innan föroreningar tvättats bort från vägbanan. Jag har själv fått en överraskande sladd, trots att det då regnade ganska måttligt.

Och så har vi ju våra rännor vägen som kan ge ett vattendjup på 3-4 centimeter och då vattenplanar bilen garanterat om man kör 90 km/tim som kanske är den maximalt tillåtna hastigheten. Att däcken med bäst mönsterdjup ska sitta bak vet ni väl vid det här laget?

Jag tror också att, förutom för hög fart, så är den försämrade sikten i kombination med för korta avstånd och oväntade manövrer från medtrafikanter den största olycksrisken. Så vad säger man inför helgen?

Simma lugnt i trafiken. Vi har bara ett liv.