Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Öka avståndet, minska farten

16 januari 2013

Den här gången hann inte SMHI varna för det ymnig snöfall som föll över stora delar av södra Sverige i går. Prognosen för Stockholmsområdet dagen innan var betydligt beskedligare. Det spelar i och för sig mindre roll. Det hade blivit kaos ändå.

Värsta olyckan var förstås den utanför Helsingborg. Och den visade med önskvärd tydlighet att när det gäller tunga trafiken innebär däckkravet – vinterdäck på drivhjul – bättre framkomlighet inget annat.

Och för privatbilister är det som tidigare. Det är viktigt med rätt vinterdäck. En av de vittnen som intervjuades i TV i går, en fotograf, sa att vägen var glashal. Och en polis ansåg att dubbdäck var det som gällde i det rådande väglaget.

Jag har två synpunkter: Svenska myndigheter och politiker ska inte dyvla på oss att friktionsdäck är lika bra som dubbdäck om bilen har ESP när vägen är isbelagd.  Den som är ansvarig för framfarten ska själv välja säkerhetsutrustning och dit hör däckvalet.

Vi bilister måste köra lugnare för att minska riskerna, med ordentliga avstånd och framförhållning.  Ingen gillar nog att ha en bil 5-10 meter bakom sig på glashala vägar.  Man måste helt enkelt acceptera att det ibland måste gå lite långsammare i trafiken. Skärpning!