Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Obehag i tunnlar

20 september 2012

Bilade förra veckan på tvärs genom delar av alperna och fick mitt lystmäte vad gäller tunnlar. Till och från får jag obehagskänslor när man färdas för länge långt inne i ett berg.

Ett sådant tillfälle inträffade i Arlbergstunneln nära St Anton i Österrike. Tunneln är 1,39 mil lång och har mötande trafik och hastighetsbegränsningen är satt till 70 km/tim. Det tycker uppenbarligen flera medtrafikanter är för långsamt, eftersom jag genast fick ett gäng bilar kusligt tätt bakom mig.

Jag har åkt genom andra långa tunnlar och inte känt obehag, exempelvis Mont Blanctunneln (1,16 mil) där säkerheten sattes i fokus efter den katastrofala olyckan 1999 när 41 personer omkom sedan en Volvo-lastbil fattat eld. Här är också hastigheten satt till 70 km/tim, men här finns krav på att ett säkerhetsavstånd på 150 meter ska hållas.

Norska Laerdalstunneln, 2,45 mil, är också föredömligt byggd och bra upplyst. Däremot finns det ett antal rysare på mindre vägar i Norge, kurviga, gropiga och dåligt upplysta. Här är det inte roligt att få en lokalkännande och hetsande långtradarchaffis tätt bakom sig.