Bild
Nästa artikel

Obama gör stan trevligare

Biltestarbloggen

Så är president Obama här och han har förvandlat Stockholm till en riktigt trevlig stad! De flesta har lämnat bilen hemma, skrämda av myndigheternas enträgna varningar om förestående trafikkaos. I morse susade bara en och annan bil på trafikleden utanför mitt hus och jag hörde fåglarna kvittra i träden. Vanligen är vägen fylld med brummande, rykande och krypkörande bilar, framförda av stressade förare som försöker tränga sig fram både där det går och inte.

Jag väntade en stund på en buss som aldrig kom, ty många linjer var inställda. Men tunnelbanan gick. Närmaste station ligger en bra bit från jobbet vid Norrtull. Jag kom upp ur underjorden vid Odengatan och fick se en ny stad. Trottoarerna var fulla med folk och på gatan syntes inte många bilar. Det var både tyst och friskt i luften och de flesta fotgängare såg ut som de gillade att traska i sin biltomma stad.  Inte förrän de är borta, märks det hur bilarna förstör stadsmiljön. I morse var Stockholm nästan idylliskt!

Alla håller naturligtvis inte med om att Stockholm är bäst utan bilar och bussar. Tusentals har nog svurit över allt krångel som Obama orsakar.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till, om jag ska ta en taxi eller gå hem igen, ropade en uppjagad kvinna i mobilen när jag passerade henne vid en ödelagd busshållplats.


Många har förstås besvärligt att ta sig till och från jobbet utan bil. Men de som ändå chansat på bil verkar ha vunnit. Kollegorna från Uppsala hör till dem. De kom till jobbet på rekordtid efter att ha kört på en i stort sett tom motorväg rakt in i stan, utan en enda kö. För deras del får Obama gärna komma oftare.

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
Leif Larsson
2013-09-04 14:04

Det är många som inte kan utföra sitt arbete när "stan"är avspärrad.
Jag tillhör dem som tycker det är bra när han åker.
Då kan det återgå till det normala igen.

#2
2013-09-04 18:15

Finns många europeiska städer där man gjort stadskärnan bilfritt. Oftast möttes det av stora protester, men när väl dessa lagt sig fyllde sig gatorna med människor istället, och nu blomstrar affärerna som aldrig förr.

Missförstå mig rätt, jag är inte emot bilen i sig, men i en stadskärna är det en synnerligen icke-effektiv maskin på alla sätt och vis i de allra flesta fall.

#3
2013-09-05 08:59

För Uppsalabor tar resan till Stockhom på 69,3 km 55 minuter med pendeltåg och 38 minuter med SJ tåg utan bilköer och utan stress lugnt läsande eller sovande för resenären. Men för bilprovare är det värre som måste lida sig genom ändlösa bilköer på morgonen och efter jobbet.

#4
2013-09-05 11:11

Under Obamas besök i Stockholm så sjönk NOx (kväveoxider) halterna i stadsluften radikalt. Många är de som vittnar om hur mycket lättare luften är att andas.
Vilka fordon är det då som berikar stadsluften med NOx, jo det är alla dessa dieselbilar. Den bästa lösningen vore att förbjuda dieselbilar i stan eller minst en tredubbel trängselskatt på dieslarna för att få bort dem på lite sikt. Sedan en halvering av trängselskatten för hybridbilar samt att laddhybrider och rena elbilar klarar sig från trängselskatten helt och hållet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.