Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

”Nya bilar rostar inte”

14 november 2013

Vi har i alla år mässat att nya bilar visst kan rosta. Det som dessvärre kunderna går på och som kan uppfattas som en trygghet är tillverkarnas rostskyddsgarantier – tyvärr oftast verkningslösa när det väl bränner till.

I ett inslag i P4 Göteborg häromdagen exemplifierar en rostskyddsfirma att nya bilar drabbas, men bilbranschen slår ifrån sig. Bil Swedens vd Bertil Moldén uttalar sig så här: ”Rosten är inte ett problem på en modern bil i dag.”

Tja, det var väl ungefär ett förväntat uttalande från Bil Swedens högsta chef, men dessvärre tycks han helt ha fjärmat sig från verkligheten i det här fallen.

Är det några som känner till bilarnas roststatus så är det dem som dagligdags jobbar med rost.  När rostskyddsfirmor väl slår larm kan det förstås uppfattas som att de talar i egen sak. Säg så här i stället – om biltillverkarna såg till att bättre rostskydda sina bilar från allra första början så skulle eftermarknadens rostskyddare inte längre behövas. Bilarnas rostskydd har förvisso blivit något bättre under senare år, men att påstå att problemen är ur världen är direkt felaktigt.

För nordiska förhållanden, med saltindränkta vägar vintertid, ökar kraven på effektivt rostskydd. År efter år drabbas vi av rostskador på våra nästan nya bilar i Vi Bilägares långteststall.