Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Nörd som nörd

10 juli 2013

Jag lever ett liv bland nördar på arbetstid. Missförstå mig rätt! Man måste vara bilintresserad för att jobba på en biltidning. Och på vårt förlag finns alla sorter – från oss som mest håller på med vanliga familjebilar till sportbilsfreaks och de som bara vurmar för gammelbilar och så förstås rejsputtar som föredrar två hjul.

Men det finns andra sorts nördar. Jag träffade en i dag. Frugan övertalade mig att byta ut ytterdörren hemma, som hon med viss rätt inte tyckte var en prydnad för huset.

Men i stället för att köpa en vanlig dörr på något byggvaruhus gick jobbet till en snickare på Vindö. Han heter Markus och jag upptäckte snart att han visserligen inte är bilnörd, men en slags snickarnörd.  Han har ritat och byggt vår nya dörr, efter våra önskemål. Det roliga är att han är så in i bomben noga med allting. Och det ska vara rätt material, rätt skruvar, rätt färg och till en dörr – rätt gångjärn.

Så vår nya dörr är målad med linoljefärg. Den är röd på utsidan och vit på insidan. Men……kanterna är målade med den färg man ska se när dörren öppnas – rött på smala kanten där dörrhandtag och lås sitter och vitt där gångjärnen är monterade.

Dörren vilar för övrigt på gångjärn som är kullagrade!  

När han och jag pratar om bilar, som ju killar gör förr eller senare, så har han mest en utgångspunkt – så lite bekymmer som möjligt och så praktisk som möjligt och helst fyrhjulsdrift eftersom väghållningen här ute har sina brister. Men när det gäller snickrandet så ska det alltså vara det bästa och helt rätt.

Om Markus skulle vara bilnörd så skulle han förmodligen gilla klassiker bäst, för han jobbar helst efter gamla beprövade metoder - fnyser åt MDF och skulle aldrig i helsike måla med akrylatfärg på en ny fasad. Det blir inga genvägar här inte. Markus är snickarnörd!