Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Nästan däckade

13 mars 2013

Första delen av Vi Bilägares däcktest som publiceras i höst är precis avklarad. Resan upp till testbanan utanför Ivalo blev en pärs värre än någonsin – rykande snöstorm och tjockt med snö när snösvängen inte hann med vårt avlånga land.

Men vi kom på plats och började jobbet för en vecka sedan. Det var vådligt kallt om nätterna, under trettio minus i bland. Men tack och lov hade vi sol gömd av tunna molnflak som gjorde testtemperaturen mer rimlig och konstant.

Vi körde de flesta testerna med Volvo V40, T5 och D2, men använde också en V70.

Det här jobbet är något helt annat än att sitta och nöta byxbaken framför datorn på redaktionen. Visserligen sitter vi många timmar bakom ratten. Men man springer också en hel del ute, kollar is, temperatur på underlaget och däck. Och är anteckningarna klara så hjälper man förstås till att byta till nästa testomgång.

Allt gick bra. Ingen körde av, bara touchade snödrivorna då och då. Och all utrustning fungerade perfekt. Däremot var alla fullständigt utschasade på kvällskvisten.  Däcktestande är hektiskt men verkligen roligt och intressant. Så det kändes riktigt bra att vrida hjulen söderut och börja den långa körningen hemåt – tack och lov i betydligt bättre väder än vid uppfärden!