Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Monte-start i Stockholm

23 januari 2014

Det var som en fläkt från svunna tider. Ewy Rosqvist var där, Björn Waldegård likaså och Åke ”Byggarn” Andersson, alla med härliga Monte Carlo-rallyminnen.

För några timmar sedan startade det 17:e historiska Monte Carlo-rallyt, och den här gången med Stockholm som en av sex startstäder runt i Europa. Det var på det viset som det riktiga Monte Carlo-rallyt fungerade långt in på 1960-talet. Precis som då ska förarna köra ner genom Europa med samling i de franska alperna, i år i staden Die, där rallyt börjar på allvar. Tävlingen är öppen för bilar av årsmodellerna 1955–1980 och körs enligt regularity-regler, det vill säga att förarna ska köra specialsträckorna på idealtider och pricka så rätt som möjligt. 29 januari är det målgång i Monte Carlo.

Jag pratade med Åke ”Bryggarn” Andersson, som kör en replika av Ewy Rosqvists Mercedes 220 SE från 1965, och han berättade att det kommer att bli hur hetsigt och stressigt som helst. ”Bryggarn” och hans co-driver Anna Sylvan har till och med skaffat noter för att klara de ringlande och glashala vägarna uppe i alperna. Ewy själv minns hur de hanterade den tunga Mercedesen på 1960-talet och att de till och från även tvingades montera på snökedjor för att ta sig fram.

Ewy liksom Björn Waldegård flaggade iväg ekipagen utanför Grand Hotell. Björn berättar att han fortfarande är blåslagen efter kraschen i det historiska Safarirallyt veckorna innan jul. Härnäst får vi i stället se Björn som föråkare i Svenska rallyt som startar 5 februari.