Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Misstänkt knarkkurir

11 april 2013

Vår familj har det inte lätt, min 80-årige far utpekades för några år sedan som terrorist och själv blev jag i måndags, efter en tjänsteresa tur och retur till Köpenhamn, misstänkt som knarkkurir.

Här klev jag av planet och möttes av tullpolis med schäferhund som markerade min vänstra jackficka. Jag togs åt sidan och halva Arlanda stod och glodde. Pinsamt är bara förnamnet.

I fickan fanns två fingervantar, en ask Läkerol (smak Cactus), några ihopknölade kvitton, en servett, ett 20-pence-mynt och ett par ekollon.

Det är lätt att glömma bort vad som samlas i fickorna, ekollonen exempelvis - varför fanns dom där? Jag erinrade mig plötsligt att jag stoppat på mig dom när jag besökte min systers grav för flera månader sedan. De var vackra och hade fallit ner på gravstenen. Och sedan har de legat där i min ficka, bortglömda.

Polisen sa något om jag kunde ha något som var kontaminerat, men fann inget misstänkt, varpå jag släpptes.

Frågorna som kommer över mig är om man kan lita på knarkhundar eller vad det var med jackan som väckte hundens intresse? Ekollonen? Jag googlade på ”ekollon + kontaminerat” och hamnade slutligen på en sida om giftiga växters ABC. Här visar det sig att ekollon, framför allt för hästar, kan vara extremt giftiga om tanninsyra frigörs. Kanske var det så att ekollonen i kombination med det kontaminerade vattnet som används på kyrkogårdar utlöste någon slags process?

En fråga för en biolog. Någon?

Apropå min far så åkte han dit på sin första utlandsresa. Jag hade inte koll på vad han hade packat ned i handbagaget, men tydligen hade han fått med sig sin gamla kökskniv som han använde för att peta naglarna med på sina stora valkiga arbetarhänder.

Pappa släpptes och kniven fick han till och med behålla. Den kom senare fram i en separat liten konditorilåda på bagagebandet i Salzburg.