Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Mina favoriter till Årets Bil 2013

16 oktober 2012

Vilken vecka jag lämnat bakom mig! Jag har kört merparten av 68 splitter nya bilar av 29 olika modeller. Det har skett i Danmark, där jag varit assistent till min efterträdare i Årets Bil-juryn, Tommy Wahlström.

Mitt jobb var bland annat att köra undanmanöver med alla bilar. Varje bil kördes minst fyra gånger genom konbanan – det blev sådär 120 vändor med fyra hårda svängar – närmare 500 raska rattvridningar! Det klarades av under en halv dag och konstigt nog hade jag inte träningsvärk i armarna efteråt.

I år får jag inte rösta. Det känns konstigt för jag har varit med och utsett Årets Bil 26 gånger. Nu är jag för gammal för att vara med i juryn – man åker ut när man fyller 65. Men jag har förstås inte kunnat låta bli att fundera på HUR jag skulle rösta om jag fick.

Jag tycker man ska premiera användbara innovationer och då ligger Ford B-Max bra till. Den är extremt lätt att kliva in i eftersom den saknar mittstolpar. Dessutom drivs den av små pigga och snåla trecylindriga motorer.

Även Volvo V40 skulle få höga poäng av mig för sin fotgängarairbag och sina skojiga instrument. Den hejdlösa körglädjen hos Toyota GT86/Subaru BRZ skulle jag också vilja belöna. Om jag fick välja en bil för sina allmänt härliga egenskaper blev det BMW 3-serien och skulle jag utse årets familjebil blev det Fiat 500L, ful men kul, speciellt med en smattrande tvåcylindrig motor.

VW Golf har blivit större men lättare och den nya tekniska basen gör nog bilarna från koncernen ändå bättre. Den får poäng! Jag skulle nog också ge en pinne åt Opel Adam. Inte för att den är så kul att köra, men den går att förändra med paneler, klädslar och färger så att alla Adam-ägare kan bygga ihop sin egna, unika bil.

Hoppsan! Är det redan sju bilar? Fler får inte komma till final. Men jag har ju flera favoriter…

Det är nog tur att det är Tommy som sitter i juryn. Vilka bilar han gillar bäst får vi veta i slutet av december. Vilken tycker du ska bli Årets Bil 2013?