Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Mercedesfall i rätten

26 april 2013

Det råder delade meningar om hur länge garantier ska gälla, allra helst när garantireparationer inte håller måttet. I Norge med fem års reklamationsrätt har bilistorganisationen NAF i ett pilotfall stämt Mercedes återförsäljare StarAutoco Lörenskog för brott mot garantibestämmelserna.

En kund med en Mercedes C-klass årsmodell 2000 reklamerade rost på fyra dörrar innan reklamationsfristen gick ut och fick skadorna åtgärdade. När skador på samma dörrar återuppstod efter ytterligare tre år nekades kunden hjälp - med motiveringen att den femåriga reklamationsfristen gått ut.

Det är just det som NAF vänt sig mot och där man fått rätt både i tingretten och i lagmansretten. Mercedesåterförsäljaren har överklagat och i juni kommer ärendet upp i Höyesterett - en dom som kommer att få stor principiell betydelse.

Jag får ständigt samtal om likande frågor från läsare runt hela landet. Oftast handlar det om lackgarantin och galvsläpp som hos vissa märken på sistone dykt upp i en oroande stor omfattning. En kund med en inköpt bil från VW-gruppen i september 2011 upptäckte galvsläpp efter ett halvår, varpå fyra dörrar och baklucka lackades om.

Ytterligare ett år senare återuppstod problemen på förardörr och baklucka, med ny omlackering som följd. Den berättigade fråga som kunden ställer sig är om han vågar ha kvar bilen när den treåriga lackgarantin har gått ut?