Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Mekonomen fick ge sig

4 april 2013

I reklamen heter det att Mekonomen gör billivet enklare. Nja, den här kunden fick jobba för sin sak, men i slutändan blev det riktigt bra. Den service med kamremsbyte på en Volvo 850 som från början kostade 8 400 kronor att få utförd hos en Mekonomen-verkstad lyckades han slutligen "pruta ned" till noll kronor (!).

Mekonomen går nämligen i sin marknadsföring också ut med en prisgaranti, där de sänker priset med dubbla mellanskillnaden om kunden kan få en offert på ett lägre totalpris för jämförbar service hos märkesbunden verkstad på samma eller närliggande ort.

Den här läsaren, som jag haft kontakt med flera gånger, var ihärdig och gjorde ett dussintal kontaktförsök hos verkstäder i sin närregion, och fann att Volvo-verkstaden på orten var billigast, 4 554 kronor. Han presenterade offerten för den dyraste Mekonomen-verkstaden som först inte ville tro på uppgiften, men som så småningom tvingades krypa till korset. 8 400 kronor blev 708 kronor, och som "plåster på såren" för allt arbete kunden lagt ned bjöd till slut verkstaden på hela jobbet.

Det råder priskrig ute på verkstadsmarknaden, och för Mekonomen gäller det fortsättningsvis att hålla bättre koll på vad konkurrenterna (=märkesverkstäderna) tar betalt. I annat fall får man överväga om prisgarantikampanjen håller, eller eventuellt skriva om villkoren. Att endast kunna fakturera 708 kronor – vilket hade varit det korrekta i det här sammanhanget – är ingen bra affär, men för kunden är det förstås bara att tacka och ta emot. Billivet ska ju bli enklare hos Mekonomen, som det heter.