Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Många syndar med barnsäkerheten

28 mars 2012

Att barnens säkerhet är det viktigaste som finns är väl alla föräldrar – och far-/morföräldrar – överens om. Men hur åker barnen på bästa sätt i bilen? Och hur bra är bilarna på att skydda de minsta passagerarna?

Det är en sak som vi i fortsättningen kommer att lägga allt större fokus på i våra biltester. Och det känns, enligt min mening, jäkligt viktigt eftersom det skiljer så mycket mellan olika tillverkare. Dessutom är det ingen annan motortidning som riktigt tar frågan på allvar.

Än så länge befinner vi oss bara i början på arbetet med att hitta de bästa metoderna för att utvärdera barnsäkerheten. Men vi försöker hela tiden förkovra oss på området. Därför är det extra kul att Folksams säkerhetsexperter uppmärksammat vår strävan.

Både högste säkerhetschefen Anders Kullgren och trafiksäkerhetsforskaren Helena Stigson fanns plats när vi nyligen barnsäkerhetsgranskade årets långtestbilar. De gav oss dessutom en bekräftelse på att vi är på rätt spår och det innebar förstås massor av råg i ryggen.

Min förhoppning är att vi med tiden ska bli ännu duktigare på barnsäkerhet. Det är en förutsättning för att vi med full pondus ska kunna såga de tillverkare som missköter sig och hylla dem som uppfyller de krav som alla föräldrar borde ha rätt att ställa.
 
Helt klart är att kritik behövs. Det är alltför som många syndar med säkerheten för de små...