Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Lätt att parkera i New York

10 april 2014

På Manhattan får man slåss om varje liten kvadratmeter, ändå ges det utomordentliga möjligheter att parkera. Lösningen är våningshissar, eller unparalleled parking som New York-borna själva säger.

Jag blev stående vid Edison ParkFast på Layfayette Street i Greenwich Village i samband med ett New York-besök för några dagar sedan och blev smått fascinerad. Här kom NY-borna med sina bilar och bara lämnade över nycklarna till personalen som skickligt backade in dessa i små bås och sedan bara tryckte på hissknappen.

Snabbt gick det också att hämta, även när bilen stod upphissad på översta våningen. Idealiskt hade förstås varit om hissen också gått ned i underjorden, men nej, här fick bilarna backas ut och in allt eftersom, för att få ned den överst parkerade bilen. Allt skedde i ett rasande tempo.

Den bilägare jag pratade med prisade systemet – bekvämt och stressfritt och inte alls särskilt dyrt, från 16 dollar för en heldagsparkeing. Edison ParkFast har ett 50-tal anläggningar i New York, och bäst är att reservera och betala i förskott på parkfast.com ­ – om nu någon av någon händelse får för sig att hyra bil på Manhattan.