Bild
Nästa artikel

Långtestbil påkörd av smitare

Biltestarbloggen

En av Vi Bilägares långtestbilar, Peugeot 308, blev häromdagen påkörd då den stod korrekt parkerad utanför Plantagen i Värmdö marknad. Det var min fru som hade lite att göra och därför hade bilen hemma. Bland annat besökte hon just Plantagen för att kolla på växter inför vårplanteringen.

Just när vår 308 parkerades, for bilen som stod i P-rutan till höger iväg. Så det var tomt i den rutan när bilen lämnades. Besöket i affären var snabbt avklarat, uppskattningsvis mellan 5-10 minuter. När min fru kom ut ur affären hörde hon att billarmet tutade och ljusen blinkade. Ganska omgående upptäckte hon ett skrapmärke på bakre högra stötfångaren. Hon ringde upprörd till mig och jag bad henne ringa polisen direkt och innan bilen flyttades. När jag på kvällskvisten gjorde en närmare inspektion såg jag att bakskärmen hade en liten buckla och att stötfångaren lossat från skärmen.

Troligen har någon mindre noggrann förare försökt köra in i P-rutan till höger om 308:an. Skrapat i vår bil, blivit skraj när larmet startade och sedan stuckit från brottsplatsen.

Vilken tur du hade - din ansvarslösa klantskalle - att min fru inte hunnit ut ur affären, eller att någon annan såg ditt tilltag! Eller kanske någon gjorde det? Ring i så fall polisen. Påkörningen är som nämnts polisanmäld. Reparationen kommer att kosta oss försäkringstagare uppskattningsvis 15 000 kronor! Så du får vara med och betala trots att du smet!

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
2014-03-19 13:00

Det är totalt oacceptabelt men tyvärr inte ovanligt och tyvärr har vi nog en del att skylla de trånga och allt för få P-rutorna för det. Min fru blev vittne till att en dam i en nyare Ford körde rakt in i sidan på en några veckor gammal V70. Damen bara backade tillbaka och parkerade en bit längre bort istället.
Frun noterade bilnumret och kontaktade butiken som fick tag på ägaren till Volvon. Smällen var rejäl och tryckte in fram och bakdörren på förarsidan,men uppenbarligen var detta inga problem för smitaren!

Ägaren till den påkörda bilen blev överlycklig men jag vet inte hur det hela slutade...Får ju hoppas att aphjärnan som inte kunde köra bil och saknar respekt för andras egendom får betala dyrt OCH blir av med körkortet!

#2
2014-03-19 15:08

Ett tips till biltillverkare: komplettera utrustningslistan med kameror som registrerar allt som händer kring bilen vid körning och påkörning. Om det inte blir jättedyrt skulle jag beställa det. Parkerings skador tillhör tyvärr vardagen för oss bilägare, har själv 4 eller 5 mindre påkörnings skador på min bil.

#3
2014-03-19 15:26

Tveksamt om det är tillåtet i Sverige Stefan!
.
Mitt tips till Eriks fru är att själv parkera "slarvigt" där det är möjligt. Själv försöker jag, i möjligaste mån parkera där det är så fritt som möjligt, gärna på en ytterplats och gärna så bilen står snett således att den stjäl utrymme från grannplatsen.

#4
2014-03-19 16:38

Fast ska man verkligen ringa till Polisen? De struntar väl i parkeringsskador? Man ska väl åka till närmaste Polisstation och anmäla tilltaget och få en Polis anmälan vart de brukar gå ut och kolla hur mycket som är skadat och skriva det i sin rapport som man sedan får att visa till sitt försäkringsbolag.

Fast å andra sidan måste även smitaren ha fått skador på sitt fordon och om man då kunde kolla med försäkringsbolaget om någon gjort en anmälan för lackskada på sitt fordon som han eller hon vill få lagat på sin självrisk. Jag tror att största orsaken till att folk smiter är att de är rädda att förlora bonus och därmed få en dyrare försäkring. Personligen tycker jag att försäkringsbonus borde vara kopplat till föraren och inte den som äger fordonet.

#5
2014-03-19 19:15

Tyvärr är detta otyg mycket vanligt! speciellt på stora shopping platser, och utanför systembolaget...

#6
2014-03-19 20:19

Minimats1@ Personligen tycker jag att försäkringsbonus borde vara kopplat till föraren och inte den som äger fordonet.

Bra poäng där ;-)

#7
2014-03-19 21:05

Eller så ger man sjutton i att parkera precis framför entren där alla står packade som sillar, parkera 30 meter längre bort, unna dig lite vardagsmotion på köpet och njut av att din bil har några mindre dörruppslag när det är dags att sälja den.

Jag vet att ovan inte går att applicera överallt, men det funkar rätt bra på större köpcentra där risken för dörruppslag från shoppinglystna människor är som störst.

#8
2014-03-20 07:28

Tycker du inte att din bil "sticker" ut tillräckligt "Jes" ? ;) ...Oavsett hur du parkerar så lär det bli trångt i de flesta P-rutor.
Min bil är bara 4,5 m men fyller ändå ut en vanlig ruta och är man inte först på en parkeringsrad så är det svårt att få en hel ruta för sig själv.
( det räcker med en "Jes" för att hela raden skall påverkas )

Det är en befrielse att parkera i de "familjerutor" som vissa butiker har som medgör mer plats men man känner sig lite som att man snor en plats ifrån en handikappad när man använder dessa platser.

#9
2014-03-20 08:45

Det är en risk att smita från en parkeringsskada om det finns vittnen.
En av mina vänner såg när en klantig förare orsakade en parkeringsskada och noterade noga vad som skett. Den drabbade bilägaren polisanmälde skadan och ett halvår senare blev smitaren av med körkortet + böter + skadestånd. Att smitaren behövde bilen i jobbet var inget tingsrätten brydde sig om. Det är bra när rättsväsendet fungerar lika bra som pålitliga vittnen.

#10
2014-03-20 09:20

Jag har aldrig förstått varför så många nästan slåss om de lediga parkeringsplatserna som är närmast ingångarna till storvaruhusen.
Ibland står de till och med och väntar på att en plats skall bli ledig.
30m bort kan man välja vart man vill stå för där är det oftast tomt.
Folk är konstiga, men det blir mer plats över för oss som inte behöver stå så nära ingång som möjligt.

#11
2014-03-20 09:59

Dessvärre verkar det som att en del bilförare kör tills det tar emot. Har själv råkat ut för smitare, resultat ny bakdörr, riktad framdörr hela sidan omlackad.

Kan tänka mej att smitarna i många fall är rattfyllon som struntar i det mesta.

#12
2014-03-20 17:53

Otroligt många förare vet inte var de har fram eller bak eller höger och vänster sida på bilen. Vidare, om de kommer snett in i rutan skulle det inte falla dem in att rätta till bilen. Sådant är nog mest skuld till parkeringsskadorna. Att parkera långt från entrén är knappast något alternativ, då får man ju gå. Men sno familjeplatserna för dem som verkligen behöver dem verkar ju vara ett alternativ för en del, särskilt unga människor som verkligen har behov av att röra sig och få bort datorfläsket kring midjan.

#13
2014-03-20 19:22

Att parkera längre bort från entren där det ofta är glest mellan bilarna är ett väldigt bra alternativ enligt mig, att jag får gå 30 steg extra är inget som kräver en stor mängd energi.

Rörande vilka som behöver röra sig så skulle jag nog hävda att alla människor mår gott av det, ung som gammal.

#14
2014-03-21 11:07

Det är rätt, Erik, att smitaren får vara med och betala, men inte lika mycket om han gett sig till känna.
Ett bekymmer med alla dessa smitare. Har själv råkat ut för en, och jag blev jävligt förbannad.

#15
2014-03-21 11:26

..under förutsättning att smitaren kör försäkrat vill säga.
Till dem som inte drabbas av försäkringsproblemet hör även tjänste-/ förmånsbilsförarna. De behöver aldrig betala någon självrisk. Ser nog i många fall bara till det besvär det innebär att behöva lämna ifrån sig bilen för reparation. Då skiter man hellre i det och drar vidare. Även en förklaring till varför treåriga bilar kan se ut som totalras - det kostar inget att strunta i det..

#16
2014-03-24 17:22

Tyvärr verkar det allt vanligare att man använder bilen bakom som "parkeringsradar" vid fickparkering. Såg det senast igår. En Mondeo försökte tränga sig in i en alldeles för liten ruta och körde helt ogenerat in i Saaben bakom och bucklade till Saabens skylt. Därefter körde han bara därifrån.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.