Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Lägg ner farligt beteende

10 februari 2012

Så kom vintern, fastän många hoppades att det inte skulle bli någon snö eller kyla alls. Och vad händer när kylan biter till lite mer. Jo, då fungerar inte vägsaltet. Det kan tvärtom bli halare om saltet under dagen lyckas smälta isen till väta, som sedan under natten fryser till och gör vägarna glashala lagom till morgontrafiken. När temperaturen sjunker mer ändå, neråt minus 20 så blir isen i stället sträv och friktionsdäcken ger bra grepp. Då varnar man för glashala vägar i radion och att det är viktigt att sänka farten.

Börja med att ta ut avståndet till framförvarande bil. Det räcker inte med ett par billängder i 90 km/tim. Lägg ner det!

Använd den där spaken på vänster sida om ratten när ni ska svänga. Titta gärna i backspegeln också. Sväng eller byt inte körfält för att överraska alla andra. Lägg ner det!

När man ska köra rakt fram eller till vänster i ett körfält – träng er då inte rakt fram eller in till höger i stället. Lägg ner det!

Och ni som springer ut över gatan utan att se er för. Hur vet ni att den som sitter bakom ratten ser dig eller över huvud taget är nykter? Du hade rätt men hamnade på intensiven!

Lägg ner alla dumheter – i alla fall när det är ishalka. Tack!