Bild
Nästa artikel

Lagen kommer göra trafiken säkrare

Biltestarbloggen

Äntligen tycks vi få en lag som förbjuder oss att fixa med mobilen samtidigt som vi kör bil. Jag är sannerligen inte mycket för förbud, men den här lagen har jag efterlyst länge.

Mer än 40 procent av alla bilförare SMS:ar i bilen, visar en undersökning som Trygg-Hansa har gjort. Det är vanligast bland yngre män och det har jag själv erfarit när jag åkt med mina unga bekanta. Flera gånger har jag hojtat till av förskräckelse när chauffören varit på väg ut mot diket under intensivt SMS:ande.

En annan bekant förvarar alltid mobilen i byxfickan. När det ringer måste han spänna loss bilbältet och göra diverse gymnastiska övningar för att kunna fiska fram telefonen. Det känns inte säkert att åka med honom!

Jag är för övrigt ingen vidare förare själv när mobilen ringer och jag börjar gräva i väskan. Av någon anledning måste man ju alltid svara, hur olämpligt det än är.

För några år sedan gjorde jag en test hos ett bilföretag. Jag fick prata i mobil samtidigt som jag fick registrera ljuspunkter som dök upp runt bilen. Det visade sig att jag missat ungefär en tredjedel av de fingerade farorna när jag koncentrerat mig på samtalet.

Hur många olyckor som beror på att föraren mobilsamtal eller SMS vet jag inte. Men jag är övertygad om att ett SMS-förbud och krav på handsfree kommer att göra trafiken lite säkrare.

Taggar: Biltestarbloggen,

Kommentarer

#1
2011-04-05 13:29

Bra mot SMS och mobilsamtalen - men om det blir GPS är det lite överdrivet.

#2
2011-04-05 13:58

Jag har ALDRIG skrivit SMS och kört samtidigt och kommer aldrig att göra det. Svara gör jag (om det inte är alltför stressigt) och telefonen ligger alltid i bröstfickan under körning - lätt att nå om så behövs. Ringer under körning gör jag ytterst sällan. Men - modernt som jag har det - har jag alltid mobilen kopplad till min Navigon-GPS via Bluetooth och samtalet blir med ens handsfree. Men jag undviker även denna samtalsvariant eftersom jag för länge sedan har insett att man också då tappar i koncentrationen. Jag är till och med så "tråkig" som bilförare att jag - när jag åker själv - inte ens har på stereon.

#3
2011-04-05 15:09

Många förbud blir det att reklam skickas via displayen på radion borde väl då också förbjudas,att disraherande reklam efter vägarna förbjuds,finns ju hur mycket somhelst som kan distrahera föraren.Att smsa när man kör eller fippla med annat när man kör är inte bra men är bara så jäkla trött på alla förbud

#4
2011-04-05 15:13

och jag är till och med så tråkig att jag har hjälm på mig inomhus. Vinner jag nåt?

#5
2011-04-05 15:29

T.Tuffing: Ja, det lilla som verkar finnas kvar därinne efter den kommentaren kanske kan hindras från att rinna ut.

#6
2011-04-05 16:38

När de ändå är i farten kan de förbjuda växelspak och koppling också. Ska man koncentrera sig på trafiken ska man inte hålla på med sådant jox heller.

T.Tuffing Du är inte så egen. Jag såg en hel familj med hjälmar på sig som var ute och åkte bil en sommar.

Jag har en bekant som skulle svara i telefonen när han körde. Den låg i ficka och han fick ta av sig bältet för att komma åt den. Då åkte han av vägen och har idag en nackskada.

#7
2011-04-05 17:04

Är det inte lika störande att ha en tjatig kärring eller gubbe som passagerare ???
I SJ-bussarna stod det förr "Samtal med föraren under körning är förbjudet,det är ett hot mot säkerheten".

#8
2011-04-06 14:51

Vad pratar man om, alla moderna bilar länkar väl automatiskt ihop mobilen med högtalare och mikrofon i bilen och man trycker bara på en knapp på ratten och talar och lyssnar på den som ringer, GPS så säger man bara var man ska åka så repeterar en röst adressen sen vägleds man av en röst dit man skall åka utan att ta blicken från vägen eller händerna från ratten. Ingen behöver väl rota i väskan eller sina fickor efter telefonen.

#9
2011-04-06 19:46

Alla moderna bilar har det inte, och alla har inte moderna bilar ;)

Min har det. Med störigt låg volym på mikrofonen, så man måste typ vråla för att det ska höras. Har testat ett par gånger men finner den inbyggda handsfreen bra mycket mer distraherande än att hålla i telefon med handen.

Men detta är säkerligen inget generellt, utan bara Mazda som snålat lite :p

#10
2011-04-06 22:11

det finns en knapp på telefonen (högtalare) tryck på den. lägg den i telefon ställningen. sen är det bara och prata. behövs ingen bluetooth.....(nokia)

#11
2011-04-07 11:28

GPS verkar lite överdrivet.
Alla instrument som man använder sig av är ju stör ju uppmärksamheten mer eller mindre. När man närmar sig en fartkamera får ju hastighetsmätaren ganska mycket uppmärksamhet. Hinner man se älgen som hoppar fram då? Man bör nog tänka sig för både en och två gånger så att man inte förhastar sig..

#12
2011-04-09 00:02

GPS är bra! Alternativen är sämre.
Att lyssna engagerat, vare sig det är till en telefonröst eller en radioröst, tar förstås uppmärksamhet från annat - men det är faktiskt i grund och botten en prioriteringsfråga. En reflekterande, tänkande indivd prioiriterar rätt.
Att SMS:a under körning är så jävla korkat att det är svårt att förstå att någon ens kan komma på tanken!
Det finns ett otal andra saker man inte heller gärna gör under körning, eller ivart fall inte utan urskiljning.
Att fibbla med annat än det som tillhör själva körningen kan mycket väl räknas som vårslöshet i trafik. Någon speciell mobiltelefonlag behövs alltså inte.

Men allt det här har vi debatterat tidigare, i en annan spalt.

#13
Raymond K
2011-04-10 11:36

Ofta handlar det om att hitta en adress i en stad eller åtminstonde nära ett samhälle. Då kan man ju faktiskt vänta med att använda gps tills man är nära staden eller samhället för detta skulle minska tiden som föraren distraheras av gps:en. Man behöver knappast gps för att hitta till samhällen i detta välskyltade land.
Själv har jag bara behövt andvända gps för att hitta 1 gång de senaste 5 åren.

#14
Raymond K
2011-04-10 11:44

Glömde att säga att ett förbud mot att fippla med telefonen under körning är välkommet.
Mycket av det pratande jag har hört när jag åkt med folk som pratar i nallen när dom kör bil är faktiskt mest frågor om frugan kan sätta på kaffe vi är snart framme eller om dom skall köpa något i affären innan dom är hemma. Detta är ju ganska onödigt prat att utföra medan man kör. Och med nallen i ena handen och ratten i andra handen blir det inte lätt att använda blinkers. Det är kanske därför bilister Alltmer struntar i blinkersen för att de pratar i telefon.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.