Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Lagen kommer göra trafiken säkrare

5 april 2011

Äntligen tycks vi få en lag som förbjuder oss att fixa med mobilen samtidigt som vi kör bil. Jag är sannerligen inte mycket för förbud, men den här lagen har jag efterlyst länge.

Mer än 40 procent av alla bilförare SMS:ar i bilen, visar en undersökning som Trygg-Hansa har gjort. Det är vanligast bland yngre män och det har jag själv erfarit när jag åkt med mina unga bekanta. Flera gånger har jag hojtat till av förskräckelse när chauffören varit på väg ut mot diket under intensivt SMS:ande.

En annan bekant förvarar alltid mobilen i byxfickan. När det ringer måste han spänna loss bilbältet och göra diverse gymnastiska övningar för att kunna fiska fram telefonen. Det känns inte säkert att åka med honom!

Jag är för övrigt ingen vidare förare själv när mobilen ringer och jag börjar gräva i väskan. Av någon anledning måste man ju alltid svara, hur olämpligt det än är.

För några år sedan gjorde jag en test hos ett bilföretag. Jag fick prata i mobil samtidigt som jag fick registrera ljuspunkter som dök upp runt bilen. Det visade sig att jag missat ungefär en tredjedel av de fingerade farorna när jag koncentrerat mig på samtalet.

Hur många olyckor som beror på att föraren mobilsamtal eller SMS vet jag inte. Men jag är övertygad om att ett SMS-förbud och krav på handsfree kommer att göra trafiken lite säkrare.