Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Läge för etanol igen?

2 februari 2012

Sitter och räknar på om det här med kraftigt höjda oljepriser och hotande Iran-kris får etanolbilarna att åter hamna i en bättre dager efter de senaste månadernas prisfall på begmarknaden.

I vårt fall, med vår långtestbil Volvo V70 2,0F, är det idag definitivt affär att tanka etanol, 12,77 kronor/mil, att jämföra med 13,99 kronor för bensindrift, sett till de förbrukningssiffror som vi har. Däremot blir servicekostnaderna något dyrare – med verkstadsbesök varje 1 000:e mil.

Faran för beläggningar på bränslespridarna, orsakat av etanolen, ska framöver inte vålla kunderna samma bekymmer som tidigare, enligt Volvo, som anser att problemet är bränslerelaterat. Efter en överenskommelse med drivmedelsbolagen har sulfathalten i etanolen sänkts sedan sommaren 2010.

Frågan är om sänkt sulfathalt är den slutgiltiga lösningen på problemen med ryckiga etanolmotorer vid låg belastning. Felanmälningarna har visat att det till övervägande del är Ford-motorer (=Volvo) som drabbats – och mycket mer sällan motorer från Saab.