Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Kungligt mottagande i bilhallen

1 juni 2011

När jag var i Shanghai nyligen, hälsade jag på hos en bilhandlare. Där fick jag ett prov på hur kinesiska bilköpare behandlas. Vid infarten till anläggningen stod en vakt i uniform. Med en stram honnör öppnade han bommen och släppte in min taxi. Jag kände mig som en VIP.

Innanför entrén stod näste man i stram givakt bakom en pulpet. Han slussade mig till rätt person. Denne visade mig kundernas lounge, möblerad med sköna sittgrupper. Ett biljardbord och ett par massagefåtöljer kompletterade inredningen och bakom en bardisk stod en ung flicka som lagade mig en perfekt cappuccino.

Om alla kunder får samma mottagande kanske det inte är så konstigt att enbart den här handlaren räknar med en årlig försäljning på 7 000 Volvobilar inom några år. Behandlar man kunderna som kungligheter blir de nog väldigt positiva till att köpa bil.

Ett mottagande av helt annan klass upplevde jag hos en Mercedeshandlare i en svensk mindre stad. Han talade golf i telefon och brydde sig över huvud taget inte om mig när jag gick runt och synade de utställda bilarna. Efter en kvart ledsnade jag och gick. När jag klev in i min bil öppnade handlaren dörren och ropade till mig:

– Ville´ru nåt?