Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Körlärare stort ansvar

20 juli 2011

Det här med att hjälpa sina barn att ta körkort är lite speciellt. Jag har fungerat som handledare tidigare när reglerna i stort sett endast gick ut på att man skulle ha ett giltigt körkort och ha haft det ett visst antal år. Bilen skulle vara skattad och besiktad och, om jag minns rätt, ha en handbromsspak placerad mellan förare och passagerare.

Sedan dess har reglerna ändrats hit och dit. Kravet på handbromsens placering är struket. Nu ska eleven förstås ha körkortstillstånd, vilket bland annat innebär godkänd synundersökning. Och om man ska övningsköra privat ska både handledare och elev ha genomgått en introduktionsutbildning. Det tycker jag är vettigt.

Den kurs min dotter och jag gick var utmärkt bra. Men all byråkrati tar tid och kostar lite extra. Först kursen 850 kronor för oss två och sedan ansökan till transportstyrelsen för 170 kronor, vars behandling förväntas ta 3-4 veckor!

Och jag tycker faktiskt att det är lite egendomligt, att vi just i Sverige och i vart fall i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, inte har krav på ett visst antal lektioner på en körskola.