Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Klaga inte på systemen

27 april 2012

Ibland blir man så innerligt trött på bilförare som tror att de är världsmästare i trafiken.

”Vardags-Fangion” tycker alltid att han själv bromsar bättre och säkrare än vad ett ABS-system klarar av. Och finesser som antisladdsystem ska man inte tala om, det är bara trams för folk som inte kan köra bil på riktigt.

Än värre kritik brukar riktas mot de aktiva säkerhetssystem som bokstavligen låter bilen ta över kommandot när föraren inte klarar situationen. Då är det riktigt illa, menar de ”äkta” chaufförerna.

Barnsligt, säger jag! Självklart är det en fördel om bilen själv bromsar om du av någon anledning inte är med på noterna när det blir tvärstopp i kön. Ännu bättre är det förstås om bilen även nödstannar för fotgängare, djur och annat som kan dyka upp på vägen. Det är system både finns (framförallt hos Volvo) och på bred front är under vidareutveckling inom bilbranschen.

Nästa steg – som inte är alltför långt borta - är att bilen på egen hand klarar av en undanmanöver i en besvärlig situation. Perfekt, enligt min mening! Då kan en krasch undvikas även om föraren inte är lika skicklig som ”vardags-Fangion” (som nästan alltid är en han) tror att han är.

Men man får förstås aldrig glömma att de nya aktiva säkerhetsfinesserna är hjälpsystem som ska gripa in när föraren av en eller annan anledning fallerar.

Självklart är den som kör bilen alltid ansvarig för det som händer. Däremot kan det aldrig skada att få lite hjälp av sin bil när det riktigt håller på att gå åt pipan.

Det tycker i alla fall inte jag…