Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Kineserna väntar på konkurs

24 oktober 2011

Det verkar som om fjällen har fallit från kinesernas ögon. Plötsligt vill de köpa bara Saab Automobile, d v s biltillverkningen, istället för att bli medägare i Victor Mullers bolag Swedish Automobile, som också kallas Swan. Antagligen har de tröttnat på Muller och hans många löften och turer.

Men 200 miljoner för en modern bilfabrik är ett skambud! Inte undra på att Victor Muller vägrade trots att han nu verkar stå med ryggen mot väggen och kämpa för sitt liv. I veckan avgörs det om konkursen (äntligen!) blir ett faktum. Jag tror att kineserna vet precis vilka schackdrag de ska göra och nu står i bakgrunden och bara väntar. De är slipade affärsmän. En konkursad bilfabrik går att få billigt och risken är att den monteras ned och skickas till Kina.

Victor Muller har nog all anledning att fasa för en konkurs. Han har enligt uppgift fått enorma lån till Saabs verksamhet från Vladimir Antonov. Går de pengarna upp i rök får man väl för Mullers skull hoppas att Antonov verkligen inte har några polare i ryska maffian…