Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Kia kräver dokumentation av fälg

23 juni 2011

Ibland blir det mycket pappersexercis och lite flexibilitet. Hade vår långtest-Kia Cee´d på service häromdagen och begärde att blästringsskadorna på bakdörrar/hjulhus skulle dokumenteras för att få en tid för omlackering, allt enligt Kias tidigare utfästelser.

Bilen lämnades över natten, men på morgonen fick jag besked om att en dokumentation av vinterhjulens fälgar också krävs, för att gå igenom garantins nålsöga. Suck, nu blir det till att leta fram ett vinterhjul i gömmorna, och på nytt ta sig till verkstaden. Trots att vi har originalfälgar på vinterhjulen, så vitt jag vet, måste ändå detta dokumenteras.

Kias sjuårsgaranti får onekligen bekänna färg. En servicekampanj, kallad ”distans”, montering av gummitätning runt de övre bromsljusen och vid handtagen på luckan gällde uppenbarligen inte vår bil. Så länge inte lacksläpp (=rost på sikt) skett görs enligt verkstaden inget i preventivt syfte.

Tycker nog att det är bättre att ”mota Olle i grind”, det kan knappast bli billigare för Kia att ta hand om eventuellt uppdykande av lacksläpp i efterhand. Den läxan borde Kia ha lärt sig efter blästringshistorien, där de för små stänkskydden trots allt byttes ut mot större.