Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Kaos på Abbey Road

22 november 2012

Jag har levt med LP-omslaget från Beatles Abbey Road i över 40 år.  I söndags var det hög tid att själv kolla in världens mest legendariska övergångsställe, beläget i stadsdelen St Johns Wood norr om London City. I Sverige är vi bilister förhållandevis duktiga på att respektera Zebra-lagen, men på Abbey Road ligger chaufförerna på signalhornen.

Det är inte att undra på. Turister från hela världen fortsätter att vallfärda till övergångsstället, och alla ska som beatlarna på omslaget gå över vägen och låta sig fotograferas. Trafikstörningar är bara förnamnet och för många av bilisterna tryter tålamodet.

Abbey Road-omslaget är mytomspunnet. Under en tid spekulerades det om bilden också ville säga något annat – att Paul McCartney i själva verket var död och ersatt av en kopia. Tecknet skulle ha varit att Paul gick barfota med en cigg i näven, en siciliansk symbol för död.

Bland konspirationsteorierna omnämndes också registreringsskylten på den Volkswagen som står parkerad på vänster sida. Regnumret är 28if LMW – ”28 år, om Paul hade levt” och versalerna skulle ha stått för hans sörjande fru, Linda McCartney Weaps.

Idag vet vi att konspirationsteorierna kom på skam. Sir Paul lever i högsta välmåga, och nu faktiskt bara ett par kvarter från Abbey Road. Fåfänga som vi är gick vi också dit, för att kanske få en skymt. Och minsann, stod inte privatchauffören utanför huset och väntade på honom. Bäst när vi plåtade kom grannen och skällde ut oss, för att vi stod och lutade oss mot hans fina mur på andra sidan gatan.

Paul dök förstås aldrig upp, men nu är i alla fall 40 års funderingar om Abbey Road-omslaget över.