Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

En sak är säker med Nevs nya Saab.

2 december 2013

Det var på sommaren 2002, någon gång i juni om jag minns rätt. Jag var, som Vi Bilägares utsände, på plats i Trollhättan för världslanseringen och den första officiella provkörningen av nya Saab 9-3.

Med lite tur i lottningen fick jag snabbt tag på en knallröd Aero, som jag fräste runt med i ett antal mil på västsvenska lands- och småvägar. Tydligen blev jag ganska imponerad av bilen, för i provkörningsrapporten skrev jag bland annat så här om köregenskaperna:

”Redan i första skarpa svängen försvinner alla tveksamheter. Den kilformade Saaben styr in kvickt, precist, stabilt och med närmast perfekt balans. Av gamla 9-3:ans oviga framtunghet märks ingenting och ju mer tempot trissas upp, desto bättre kommer bilen till sin rätt”.

Det är nu snart tolv år sedan jag gjorde premiärturen i den röda 9-3:an. Och vad händer då? Jo, samma bil nylanseras igen!

Även den här gången sker det i Trollhättan, men nu med Nevs istället för Saab som tillverkare och en produktion på tio bilar i veckan. Hur ska det gå? Hur har dom tänkt? Den finns en del att undra över. Minst sagt.

En sak är desto mera klar: Jag hade med all säkerhet inte varit lika lyrisk över köregenskaperna om jag provkört dagens Saab 9-3 som jag var den gången 2002. Det har hänt mycket på chassi-området de senaste tolv åren, liksom med bilarna i sin helhet. Jag tänker på saker som säkerhet, förbrukning, miljö och infotainment – bara för att nämna några.

Så jag kommer inte göra som Bert Karlsson; ställa mig i kö för en ny Nevs-Saab…