Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Jag avslöjar inte min favoritbil

11 mars 2011

”Du som kör så många olika bilar, vilken tycker du är bäst?” Det är en fråga man ofta får när man jobbar i min bransch. Men jag tänker inte avslöja min favoritbil här, för då tror ni väl inte längre på det jag skriver i mina tester.

Däremot berättar jag gärna om vilka bilar jag haft genom åren. Allt började med en Simca 1100, den framhjulsdrivna halvkombin om ni minns den. Det var för övrigt en skitbil, som mest krånglade. Sedan fastade jag för en vackert ljusblåmetallic VW 1303 S, som jag både gillade skarpt och behöll länge.

Efter det blev det en Audi 100, den första femcylindriga. Den kändes som rena lyxvagnen i jämförelse med VW:n. Audin byttes sedan in mot min första nya bil som blev en åttaväxlad Mitsubishi Tredia Turbo. Motor på 115 hk, fartränder på sidorna och snabb som attan för sin tid. Men Mitsubishin blev inte långvarig i min ägo, drygt ett år, eftersom vi skaffade hund och behövde en kombi.

Jag hittade en handlare som sålde både Mitsubishi och Citroën och lyckades byta Tredian rakt av mot en ny Citroën GSA Club kombi av 84-års modell. Den vårdades ömt och jag hade den kvar en bra bit in på 2000-talet, även om den stod garagerad sedan hösten 1989. Då började jag på Vi Bilägare, blev långtestförare och behövde inte längre någon egen bil.
 
Cittran lever för övrigt än i dag. Den hamnade efter en del märkliga turer på Citroëns bilkonservatorium i Paris, där den nu står och blänker bland andra sparade modeller ur märkets långa historia. Så kan livet sluta för en hundbil från Sverige...