Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Inte lätt att köra om med farthållare

2 april 2012

Det finns en lite konstig grej i trafiken som jag inte riktigt fattar mig på, men väldigt ofta råkar ut för.

Scenariot är följande: Jag kommer åkande på motorvägen med farthållaren programmerad på (i ärlighetens namn) några pinnhål över 110 km/tim. Fast inte mycket, kanske 114-115 km/tim.

De flesta kör fortare än jag. Men i tät trafik händer det ändå att jag kommer i fatt ganska många bilister som av någon anledning (sannolikt för att spara bränsle) håller ett klart lägre tempo än min farthållare är inställd på.

Det är nu det märkliga inträffar. När jag går ut i vänsterfil för att köra om, så börjar många av de förare som ska passeras plötsligt att öka farten. Påföljden blir att min ”farthållaromkörning” tar onödigt lång tid och det är något som inte alls uppskattas av de stressbilister som trycker på bakom mig och till varje pris kräver att få komma fram.

Ofta är det till och med så att de som ska köras om gasar på så mycket att jag får krypa in bakom dem igen. Då gör jag så klart det. Men några sekunder senare sänker de farten till sin ursprungliga lunk och då måste jag på nytt ut i vänsterfilen. Och så börjar allt om från början…  

Jag blir så trött! Men också fundersam. Varför blir det såhär? Är det någon som känner igen sig och är det någon som kan förklara?