Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Ingen bilkörning med jetlag

25 november 2011

Efter att ha kommit hem från årets däcktest i USA är jag mer ”jetlagggad” än någonsin. En av förklaringarna är att det i ekonomiklass är alldeles för trångt för långa personer. Det finns inte en chans att jag kan sova. Det gör ont i hela kroppen, särskilt när passageraren framför fäller stolen så att ryggstödet vilar på mina knän. Måste byta sittställning ganska ofta.

Hur känns jetlag? Ja, jag skulle närmast beskriva det som om man var lite salongsberusad. Viss yrsel och en fruktansvärd trötthet sätter in ungefär mitt på dagen. Faktum är att jag inte ens vill köra hem på eftermiddagen.

Det blir lilla frun som får ta hand om styrningen hemåt. Vi samåker nämligen – tack och lov. Och redan vid 18-tiden skulle det kännas skönt att törna in. Ändå vaknar man på natten och har svårt att somna om.

Enligt expertis är det engelska uttrycket, jetlag, en störning av kroppsfunktioner som är tidsrelaterade, beroende på en snabb resa per flyg över flera tidzoner. Besvären blir värre ju längre man varit i i en annan tidzon och ju fler tidszoner man passerar. De flesta upplever det som avsevärt besvärligare att resa österut än västerut. Det kan jag skriva under på.

Jag kom snabbt in i amerikansk tid och tempo. Men har ett elände när jag kommer hem. Och köra bil tänker jag undvika de närmaste dagarna – fastän jag självklart är spik nykter.