Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

I mörkret är alla grå!

3 oktober 2012

Nu vill jag slå ett slag för reflexer och lysen. Snälla, snälla fotgängare och cyklister, när det är mörkt, använd reflex och cykla för all del inte utan belysning. Batterilysen är bättre än dynamo eftersom batterilampor lyster när cykeln inte rör sig.

Tyvärr är det allt för många cyklister längs gatorna som inte använder lyse. Det har blivit bättre, men fortfarande är det många som tror att de syns trots svarta cykelkläder, ingen reflex och noll belysning på sporthojen.

Och om man under dessa förutsättningar dessutom cyklar mot rött, har man verkligen ökad risken för påkörning. Tänk på att det kan komma en bil till trafikljuset lagom till att det slår om till grönt från korsande gatan, när du chansar på att hinna över från ditt håll. Då har bilen redan 50 km/tim i korsningen!

Det är skickligt att som cyklist stå still och klara balansen utan att sätta ner en fot. Men det är bra att ha ett cykellyse också. Och gör inte som cyklisten vid vita skåpbilen – cykla mot rött vid övergångsstället utan belysning!