Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Håll avståndet – inte bara hastigheten!

20 februari 2013

Hörde nyligen att polisen vill fälla för fortkörning också när överträdelsen bara handlar om några kilometer för fort.

Statistiskt kan man bevisa att om man då sänker genomsnittshastigheten så minskar antalet olyckor.

Det är lite grand att sila mygg och svälja kameler. Visst är det sant – för fort är för fort. Men att sätta in stora resurser på att sätta åt spillkilometrar låter för mina öron lite galet.

I så fall är det bättre om polisen i stället satsade resurser på att övervaka avståndet mellan bilarna, slalomkörning, körning i kollektivkörfält, aggressivt körbeteende och hastigheten vid 30 och 50. Många har bara ett läge på gaspedalen. 60-70 oavsett var man kör. Korkat!

Nu i morse inträffade återigen en sådan där totalt vansinnigt dum olycka i den så kallade kaffebacken på Värmdöleden utanför Stockholm.

Sex bilar inblandade, tydligen en allvarligt skadad. Varje dag ser jag bilister som ligger som i ett tåg, knappt något avstånd. Jag råkar själv ut för dessa ”rövslickare” då och då. Vi har också alla dessa osäkra bilister som inte kör en kilometer för fort, gärna långsammare, men med minimala avstånd. Vad är det för mening med att hålla sig inom lagens råmärken när det gäller hastighet om man ligger på tok för nära bilen framför?

För övrigt anser jag att telefonhantering utan röststyrning vid bilkörning är direkt olämpligt!

Många olyckor beror på för korta avstånd och kanske då i kombination med körfältsbyten.