Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Gasmoln från öst – nästa hot?

22 mars 2011

Jag har just varit i Tyskland och kört en sväng med Hyundais snygga kombi i40. Det är en stor bil – i klass med Ford Mondeo och Toyota Avensis – men den går att köpa med en dieselmotor som går på 0,43 liter/mil och bara släpper ut 113 gram koldioxid per kilometer. Det är förbluffande hur snåla och rena även riktigt stora bilar har blivit. I Europa, vill säga. Längre österut är det annorlunda.

I morse läste jag den senaste av Svenska Dagbladets intressanta artiklar om Volvos framtid i Kina. Om fyra år ska Volvo sälja 200 000 bilar där, men det är inget emot vad Audi planerar. Minst 330 000 bilar. Mercedes och BMW tuffar också på och 2015 beräknas marknaden enbart för lyxiga, stora bilar passera 1,5 miljoner. Och då talar vi inte om några snåla, motorsvaga modeller!

Här i Europa sparar vi koldioxid så mycket vi orkar, men i öster stiger giftmolnen allt tätare från trafiken. Jag tror ju inte att Jorden mår bättre av koldioxid från Kina, men det bekymrar inte biltillverkarna. De gör extrastora, extralyxiga modeller för Kinamarknaden. Miljösamvete? Det får väl köparna stå för.

Tro inte att jag är för några påtvingade begränsningar. Jag bara bekymrar mig ibland för vår arma Jord. För sådär 100 år sedan talade man om Gula Faran – att världen skulle översvämmas av asiater. Nu kanske det är dags att börja frukta gasmolnet från öster.