Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Fyrhjulsdrift i Arjeplog

16 mars 2011

Oj, vilken lekdag jag har haft! Två kurviga banor, en stor cirkel och en raksträcka, lång och bred som ett flygfält. Allt på sjön Kakel utanför Arjeplog och allt bara för mig och en handfull kollegor. Platsen var Haldex vinterbas. Där väntade åtta bilar med olika fyrhjulsdriftssystem som vi skulle försöka utvärdera. Alla bilar var också försedda med en extra strömbrytare som stängde av ESP-systemen så gissa om det sladdades på isen!

Vi körde på dubbfria vinterdäck och när halva dagen gått var varenda kurva glashal av bilar som gått på tvären. Då dök en liten armada av vägmaskiner upp och ruggade upp isen så det blev fäste igen. Sen var det bara att gasa vidare. Jag snurrade ett par gånger men gjorde i alla fall inte ett ”testers nest”, den lokala benämningen på märken i snövallarna efter bilar som fastnat.

Vi provade olika system som i dag bland annat sitter i Skoda, Saab och Volvo. Men vi fick också känna lite på framtida teknik. Haldex har utvecklat en bakhjulsdrift med en elektrisk motor som fördelar kraften fritt mellan bakhjulen och som gör bilen nästan lika stadig som på barmark. Audi lär vara på hugget…..

Det kanske inte är gudagott att vara i Arjeplog, men väldigt spännande. På väg till testbanorna skymtade jag flera mystiska bilar: bland andra en liten oidentifierbar sak klädd i oformlig svart överrock, en BMW målad i pudellocklig lack som förvillade bort alla detaljer (troligen nya 1-serien) och en nödtorftigt maskerad Opel Zafira.

Arjeplogs kommun har bara 3 200 invånare men på vintern fördubblas befolkningen. Många bor på hotell Silverhatten, ett jättekomplex med cirka 200 rum som tronar på ett berg ovanför byn. På en annan höjd glimmar Mercedes eget lyxiga hotell som ett Örnnäste.

Under testsäsongen lämnar många Arjeplogbor sina hus och lägenheter och bor hos vänner, släktingar, i sommarstugor eller till och med i husvagnar. Den ordinarie bostaden hyrs ut till biltestare. Man förstår varför. En tekniker berättade att han och tre kollegor hyr en villa i tio veckor för 1 800 kr/dygn. Det ger ägaren en bättre månadsinkomst än vad man kan få på en Trisslott!