Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Frihet som kostar människoliv

20 november 2013

Vi Bilägares däcktestgäng körde en hel del bil i USA. Vi flög exempelvis till och hemåt från Houston och körde bil via San Antonio till Uvalde. Enkel väg är det en sträcka på ungefär 47 mil. I större städer finns portaler med trafikinformation, som mest handlar om restid eller information om olyckor. När vi närmade oss San Antonio blev vi genom en sådan informationstavla upplysta om att det hittills i år omkommit 2 687 personer i trafikolyckor – bara i Texas.

I hela USA dog förra året 41 800 människor i trafiken. Det är sanslösa siffror, även om befolkningen är betydligt större än i de flesta andra länder. Även räknat per 100 000 invånare ligger USA illa till jämfört med alla europeiska länder. Och lika illa är det med antalet självmord som per år ligger i samma härad. Så av dessa två tragiska anledningar försvinner det lika många människor som i en hel stad av Luleås storlek.

Enligt det amerikanska transportdepartementet kan alkohol ha påverkat 38 procent av dödsolyckorna och sex av tio använde inte bilbälte. En iakttagelse som vi gjorde varje dag var att de flesta motorcyklister inte använder hjälm och sällan rejäla skinnställ. Tittar man på amerikansk fotboll så har minsann spelarna både hjälm och rejäla skydd på sig. Och de lär ju inte kunna springa i 75 miles per hour (omkring 120 km/tim).

Det finns utan tvekan stora möjligheter att stävja trafikdöden såväl i Texas som i hela USA. Det skulle troligen kräva lagstiftning. Men att inskränka individens frihet att välja själv är inte populärt.

När vi var på väg hemåt igen och passerade samma skylt åt andra hållet hade antalet dödade ökat till 2 697.