Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Friends – Arena för stockholmare?

23 november 2012

Senaste tidens debacle om åtkomligheten av vår nya ”nationalarena” bekräftar det jag tidigare skrivit – att Stockholm förtätas utan hållbara trafiklösningar.

I morse fick vi höra att det är besökarna till arenan som det är fel på. Man ska bara åka dit via kollektivtrafik. Men herre jösses! Det är inte bara bilåkande besökare som får problem.  Bussbolagen protesterade mot hur deras resenärer fått kliva av och gå ett par kilometer för att komma till entrén. Och bussar måste väl ändå räknas som kollektivtrafik? Eller ska gäster utanför Stockholm parkera i någon förort och sedan ta pendeltåg eller T-bana?

Stockholms politiker har dessvärre börjat att, mer eller mindre, bannlysa bilar som körs in från förorter. Men faktum är att om alla verkligen skulle resa med Stockholms lokaltrafik, så skulle inte heller den räcka till.  Innan buss och bil förbjuds måste man se till att det finns fungerande alternativ – inte bara för de som själva bor i huvudstaden.

För övrigt kan man undra hur man ska lyckas fylla Friends Arena med 50 000 människor? Är det ens vettigt att riva existerande stadion, för att bygga fler jättearenor och att dessutom förlägga dem så centralt i Stockholm. Det är verkligen att skapa nya transportproblem. Och det är något vi inte behöver.