Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Fick bränsle och lock över sig

3 maj 2013

Kollegan fick en otrevlig överraskning när han skulle tanka Vi Bilägares V40 på väg upp till däcktestet i Finland.

– Det gick inte att tanka i bränsle, förklarar han.  Pumpen stannade hela tiden.

Till slut försökte han dra ut tankpistolen. Det gick trögt och kändes som något höll emot. Kollegan trodde att det rådde vakuum i röret.  Men eftersom det inte gick att få i bränsle drog han ändå ut pistolen.

Då kom en dusch av diesel över jacka och byxor och yttre delen av bilens påfyllningsrör följde med. Yttre låset eller locket gick alltså sönder.

Vi vet inte riktigt varför detta hände. Men det var minus 23 och möjligen kan det ha påverkat. Plasten i röret kanske blir sprödare?

Nu har vi tagit kontakt med auktoriserad verkstad för att få ett nytt lock. Vi lämnade faktiskt in bilen för att få jobbet gjort. Men det blev inte gjort – bara ett antal gratisåtgärder utfördes, som bilen också kallats in för.

Det visade sig nämligen att hela påfyllningsröret ned till bränsletanken måste bytas. Och efter felsökning fick vi ett kostnadsförslag på 4 752 för att få ordning på bränslelocket igen.

Vi har frågat om nybilsgarantin täcker skadan men inte fått klart för oss om den gör det eller om det betraktas som ägarens ansvar.

Byxorna fick slängas. Hotellet vågade inte tvätta dem – både av miljöskäl och för att inte få diesel i på andras tvätt.