Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

EU:s nya krav minskar däckbuller

29 juni 2012

I vintras var det partiklarna från dubbdäck som var livsfarliga för stadsbor. Nu är det bullret från trafiken som bekymrar våra trafikforskare. Buller kan skapa stress och framkalla infarkt. Och eftersom man inte kan förbjuda storstäder, trafik eller buller så kanske man kan minska bullret genom att skärpa kraven på däcktillverkarna!

Som av en händelse sammanfaller bullerbekymren från trafiken med EU:s nya obligatoriska märkning av bildäck. Från 1 juli måste alla däck som tillverkas ha information om våtgrepp, rullmotstånd samt buller. Det låter ju bra. Särskilt när man förenklat trafikbullret till ett däckproblem.

Vi Bilägare mäter buller på alla testbilar inne i kupén.  Där har däcken mycket liten inverkan. Men det är möjligt att däckbullret utanför bilen kanske kan minskas en hel del genom ändringar i konstruktionen, förbättring i mönster och gummiblandning.  Men den största förtjänsten skulle troligen vara en bättre asfalt än den vi använder, särskilt på infarter och genomfartsleder i tätorter. Problemet talar också för kringfartsleder, bullerskydd och anpassad hastighet.

Däremot tvivlar jag på att konsumenter kommer att välja däck efter vilket däck som genererar minst oljud utanför bilen, dessutom på en testasfalt som inte är jämförbar med den grova asfalt som vi har i Sverige.  

Möjligen är våtgrepp och bränsleförbrukning mer intressant.  Men också här finns en liten fälla. Vinterdäck ska också märkas och våtgrepp står i det närmaste i ett direkt motsatsförhållande till förmågan att klara is och kalla vägbanor. Så när det gäller vinterdäck ska man snarare läsa informationen baklänges. Ju sämre våtgrepp, desto större möjlighet att ett vinterdäck fungerar bra på nordiskt vinterväglag!