Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

En liten avstickare

15 januari 2013

Det går att hitta smultronställen även på vintern och på de mest oväntade ställen. Som i Sysslebäck, metropolen med knappt 500 invånare i norra Värmland. Där tillbringade vi största delen av förra veckan med att vintertesta Vi Bilägares fem nyinköpta bilar.

”Chokladfabrik” stod det på skylten som pekade in till byns gamla skola.

En sån vägvisare kan förstås inte ett gäng sötsugna biltestare låta bli att följa. Det var en väldigt god impuls – på alla sätt – för därinne i skolan kokas det fantastiska praliner. Företaget heter passande nog Naturpralinen. I den lilla butikens glasdisk fann vi häpnadsväckande skapelser med lockande namn, till exempel Finnskogens Druva (med fyllning blandad av svarta vinbär och cognac), Vargtass (med lingon och vodka), Blåbärstryffel och 18 andra smaskiga smaker, ingjutna i choklad.

Naturpralinen startades av Marie Axelsson för fem år sedan. Nu exporteras chokladen ända till Karlstad, men snart vidgas nog affärerna. När vi tittade in bakom disken fann vi Marie och hennes tre anställda i full färd med att packa chokladkartonger – cirka 800 stycken – som ska bjudas ut på en matmässa i Berlin. Där lär nog pralinerna med vildmarksnamn och älgdekor gå hem! Tyskar älskar ju våra svenska skogar och i pralinerna får de lite smak av Värmland. Alla bär som används i fyllningarna kommer från trakten.

Pralinerna är inte så billiga, så vi nöjde oss med att testa två sorter: Finnskogens Druva och Vargtass. Testlaget var inte enigt. Några gillade lingonvodkans ”syrliga matchning med den mörka chokladen” i Vargtass medan andra föredrog den ”trivsamma konsistensen och långa eftersmaken” i Finnskogens runda druva.

Hur som helst: Naturpralinens chokladfabrik i Sysslebäck är värd en omväg, även om den blir lång.