Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Drömbilen är eldriven

7 oktober 2013

Nu är jag tillbaka i vardagslunken efter den härliga testveckan i Danmark där vi hade 28 bilmodeller i sammanlagt ett 70-tal varianter att välja mellan.

Jobbarkompisarna har frågat vilken bil jag tyckte bäst om av alla. Porsche Cayman, Jaguar F-Type och Maserati Ghibli får ursäkta men för mig var den häftigaste bilen utan tvekan Tesla Model S.

Att stampa på gaspedalen i Teslan var en upplevelse som går utanpå det mesta i bilväg. Med ett batteripack på 85 kW och en elmotor på 416 hästkrafter (310 kW) gör bilen noll till hundra på 4,4 sekunder! Vridmomentet på 600 Nm utvecklas ju direkt så det känns verkligen som att slungas iväg genom luften med våldsam kraft. Därtill nästan ljudlöst.

Tesla har dessutom den läckraste instrumenteringen av alla nya bilar. Mitt på instrumentpanelen sitter en jättestor skärm, 17 tum, med kristallklar skärpa där man kan styra en massa funktioner (karossens frigångshöjd till exempel) och även titta på nyheterna på Vi Bilägares hemsida om man så vill.

Det känns verkligen som om framtiden hade flyttat in i Teslas stora kupé. För stor är den. Karossen är nära fem meter lång. Elmotorn tar inte stor plats och batterierna ligger under golvet så det finns plats för sju personer, varav två barn på ett bakvänt säte i bagageutrymmet.

I Tesla kände jag mig aldrig orolig för räckvidden. När jag gav mig av på mina provturer visade räckviddsmätaren vanligen över 40 mil. I andra elbilar vågar man knappt trycka på gasen, men Tesla kunde köras fort och hårt och det tål den verkligen – den är mycket välbyggd och vridstyv och det tunga batteriet ger en låg tyngdpunkt. Vore alla elbilar lika roliga, körsäkra och praktiska som Tesla skulle nog fossildriften snart hotas.

Men det är förstås ett aber med Tesla. I Norge – som är Teslas näst största marknad efter USA – kostar billigaste Tesla Model S 563 000 kronor, vilket är 625 000 svenska. Den kommer att bli dyrare i Sverige. Så för mig blir Teslan bara en drömbil som jag hade lyckan att få köra några mil på Jylland.