Bild
Nästa artikel
Biltestarbloggen

Dör ingen på 30-sträckor?

27 april 2011

Under påskveckan satsade polisen på kontroller av hastigheten, med koncentration på vägarna med högst tillåtna hastighet. Många bilister reagerar med irritation och tycker att det borde vara viktigare att kolla farten där den är begränsad till 30 och 50 km/tim. Och jag har själv haft lite svårt att förstå prioriteringen, ända tills jag hörde förklaringen av en polis.

”Uppdraget är att minska antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken. Och på 30-sträckor dör ingen!”

Förutsättningen är förstås att alla respekterar vår lägsta fartgräns. Det sker i vart fall inte där jag bor. Där skyndar stressade stadsbor med i vissa fall dubbelt så hög fart ner mot parkeringen vid skärgårdsbåtarna.

På allmän begäran gjordes plötsligt en fartkoll på vår 30-sträcka en fredag eftermiddag. Affärerna gick tydligen bra, för nästa fredag stod polisen där igen.

Jag har svårt att förstå fortkörning bland oskyddade trafikanter. På snabba vägar utanför samhällen borde inte bara hastigheten utan också beteendet granskas. Och tänk om polisen kunde börja resonera lite med bilister inte bara sätta ett pris på dumheter i trafiken?

Alternativet är ju IQ-befriade stålstolpar med kameror över hela landet. Så kan trafikpolisen ersättas med tjänstemän som skickar ut böteslappar.